Városi madarak

Mert a madarak számítanak ránk!

Téli madárvédelem az ablakpárkányon

Könnyű madarakat védni: etetni, itatni, odúkkal segíteni az idős fákkal is tarkított kertvárosi vagy falusi környezetben, ahol amúgy is nagy számban vannak jelen, de mit lehet tenni egy panel- vagy társasház, irodaépület emeletén - akár csak egy ablakpárkánnyi területen?

dscf8940.jpg

A válasz: elég sok mindent! Rengeteg módja van, hogy a madarak a kődzsungelben kellemesebben érezzék magukat. Pedig a városok madárfaunája igen nagy. El se hinné az ember, hogy mennyi madárfaj él a városokban, akik hátrahagyva természetbeli lakhelyüket és a város forgatagába költöztek. Jellemző fajok a házi veréb, balkáni gerle, házi galamb, szén- és a kékcinege, a feketerigó. Ritkán előfordul még meggyvágó, házi- és kerti rozsdafarkú, különféle cinegék (fenyves cinege, barát cinege), pintyfélék(erdei pinty). Sok ember nap mint nap elhalad mellettük és észre sem veszi őket, annyira hozzánk szoktak és mi is őhozzájuk. De lássuk mit tehetünk városi madaraink kedvének felderítése érdekében.

dscf8934.jpg

Etető: Először is helyezzünk ki olyan tartóedényt, amibe tudunk élelmet tenni. Kössük is ki, mivel a madarak virgonc mozgása könnyen a mélybe dobhatja edényünket az emeleti lakás párkányáról. Edény szinte bármiből készülhet és bármi lehet. Készülhet fából (kész etetők), műanyagból (virágalátét, üdítősflakon), és fémből (állatoknak készüli itató pl.:hörcsög).

eteto1.jpgeteto2.jpg 

                     Fa etető                                 Fém etető

eteto3.jpgimg_2123_orban_zoltan.jpg

                                        műanyag etetők

Ételek:                                                                               Terményboltokban,  állateledeles üzletekben, vagy a piacokon is beszerezhetjük, pár száz forintért a madarak kedvenc csemegéit. A madarak kedvenc csemegéi közé sorolható a napraforgómag (másnéven szotyi), amely magas olajtartalma megvédi őket a zord hidertől, sok madár kedvence a dió (a kibelezett diót a markunkban is megtördeljük), a szárított gyümölcsök (alma, csipke, bodza), gyümölcsök, melyek a fa ágára is kiszúrhatók (közkedvelt az alma (de lehet csipke, és bodza is), magkeverékek (terményboltokban kapható), szalonnahéj, melyet szívesen elcsipegetnek, sok fajta mag, valamint a cinkegolyó. Még több étel lehetőség az ETETÉSmenüpontban.

etel1.jpgetel2.jpg

          Napraforgómag                      Fára felszúrt alma

etel3.jpgetel4.jpg

                 Dió                                     Magkeverék

etel5.jpgdscf8936.jpg

         Cinkegolyó

Hogy mi is az a cinkegolyó?

A cinkegolyó zsíradékba kevert magkeverék, melyet a madarak (főként a cinegék, a nevéből is adódik, de más madár sem veti meg) kedvelnek. Házilag kétfajta módon lehet cinkegolyót:

1. A hálós krumplishálót teletöltjül magokkal a tetejét összekötjük és kiaggatjuk olyan helyre, ahol a madarak könnyen megtalálják.

cinkegolyo1.jpgcinkegolyo2.jpgcinegegolyo3.jpg

2. Lényegében ugyan ez a művelet csak előtte egy lábasban zsíradékot melegítünk, mikor folyékony halmazállapotú, különböző magfajtákat szórunk bele. Addig várunk, mír a massza formálható nem lesz, egyszerű formát készítsünk (gömb, téglatest). A gömböt hálóba csomagoljuk, ahogy a fenti ábra mutatja. Ha téglatestet készítünk, akkor bárhova kirakhatjuk, nem muszáj becsomagolni a hálóba.

 Készítsünk cinkegolyót vagy madárcsemegét videósegítség!

Itatás:                                                                                   

Itatásukról se feletkezzünk meg! Enyhe évszakokban folyamatosan kell itatni, téli hónapokban csak enyhe idő esetén. Az itatóedény is bármiből készülhet, feltéve ha nem ereszti át a vizet. Ha télen befagy az itatóban a víz, öntsünk rá meleg (nem forró) vizet. A fagyást késleltethettük is, ha a vízben feloldunk némi cukrot is (nagyon hatásos)!! Tegyük az itatót napos helyre, így gyorsabban felolvad benne a víz.

Ha alkalmunk van rá, akkor a madaraknak felszerelhetünk porfürdőt is. Így a madarak megszabadulhatnak élősködőiktől, és kellemesen felfrissülhetnek. Ajánlatos valamilyen tetővel ellátni, mert az eső könnyen eláztathatja.

Otthonosabbá tehetjük ablakpárkányunk etetőjét a madarak számára, ha néhány fenyőággal  megtűzdeljük. Így vendégeink számára biztonságosabbá és kellemesebbé tehetjük .       

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 158
Tegnapi: 225
Heti: 922
Havi: 3 855
Össz.: 766 271

Látogatottság növelés
Oldal: Téli madárvédelem az ablakpárkányon
Városi madarak - © 2008 - 2018 - varosimadarak.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: piros farkú madár - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »