Városi madarak

Mert a madarak számítanak ránk!

Asztalközösségek és etetőlátogatási szokások 

Egyik madár sem ugyanolyan, mint a másik, legfeljebb csak hasonlítanak, például az étkezési szokásokban. Ezért fontos, hogy az etetőben minél változatosabb ételeket találjanak téli vendégeink. Vannak helyek, hol néhány madárfajta a vendégsereg, de van, ahol 10-15 madárfaj és csoportok is tudnak egyszerre étkezni. Az együtt étkezésnek sok haszna van. Ha az egyik fél számára semleges, a másik számára pozitív hatást jelen, akkor asztalközösségekről beszélünk (0,+). Más szóval, ha az egyik faj a dolgát végzi (étkezik), azzal egy másik fajnak akaratlanul is, de segít. Ilyenek az asztalközösségek.Például a fekete rigó a kemény csőrével a télen fagyott almát is képes megenni, így lukat vág az alma belsejébe, s a kis rovarevő madarak, mint a tengelic, vagy a vörösbegy, is tud falatozni az almából. A feketerigó kemény csőrével a feltört dióból könnyen kiszedi a dió belét, s segíti a gyengébb csőrű madarak táplálkozását. A dió a madarak egyik kedvelt és nehezen megszerezhető csemegéjük. A meggyvágó a vaskos csőrével pillanatok alatt feltöri a napraforgómagokat és a kis énekeseknek morzsákat hagy, így azok fel tudják csipegetni. A süvöltő is megkedvelő és a lehullott maghéjakban rengeteg morzsa marad, így a gyengébb csőrű madarak is tudnak belőle táplálkozni. A széncinegék az etetők és a többi madár felderítő egysége. Ők kutatják fel az élelmet, az etetőket.

picture_177.jpgpicture_59.jpg

Számukra nagyon veszélyes ez a munka, de biztosítják a többi madár biztonságos táplálékforrását. Ha új etetőt raktunk ki, és már látogatják a széncinegék, akkor valószínűleg pár éven belül több madárfajt is megfigyelhetünk az etetőnél. Ezért fontos, hogy minél több fajta eledel legyen kint tollas barátainknak, mert így biztos nem maradnék éhet és segítik őket az asztalközösségek.  Én is többször észrevettem, hogy az egyik pillanatban még forgalom van az etetőnél, majd egy pillanat alatt akár órákra, vagy napokra is üresen marad az etető. Ennek a jelenségnek több magyarázata is van. Például a reggeli órákban egy hideg és fagyos éjszakát követően, minél előbb vissza kell nyernie tartalékait.

etel4.jpgdscf8936.jpg

Így reggelente rengeteg madár lehet az etetőnél. A déli órákban, főleg ha egy kicsit is süt a nap, inkább tollászkodnak és sütkéreznekDélután, kora este ismét lehet nagy tömeg, mivel fel kell nekik készülni a hideg éjszakára. Másik ok, hogy velük jönnek a ragadozók is, macskák, héják, karvalyok, egerészölyvek. Ha folyamatosan mozgásban vannak, akkor kevesebb az esély a ragadozó általi elfogyasztásnak. Azt várnánk, a nagy havazást követően a madarak létszámának növekednie kéne, de inkább csökken. Ennek oka, hogy a madarak elrepültek kisebb hóterhelésű területre átvészelni a telet. Ok lehet még, hogy ilyenkor többen tesznek ki nekik eledelt, így a madárlétszám eloszlik. A madaraknak kihelyezett táplálék is befolyásolhatja a madarak jelenlétét. A fagyos, kemény téli időben inkább a magvak fogynak, mert az alma és a cinegegolyó megfagy. A gyengébb csőrű madarak is áttérnek a magokra, mivel több energiát emészt fel a cinegegolyó farigcsilálsa, mit amennyi energiát adna. Amint a hőmérséklet 0 °C fölé megy, úgy enged fel az alma és a cinegegolyó és térnek vissza a madarak a zsírban és faggyúban gazdag táplálékra. Valamint még tavasszal van egy fellendülés a fészeképítés és a párválasztás időszakában, mikor még nem találnak megfelelő táplálékot még a madarak a természetben, de a készleteiket már felélték. Ilyenkor csapatostul járnak rá a cinegegolyókra, de ez se tart sokáig és a fiókák kikelésére elegendő táplálék lesz az új nemzedéknek.

etel5.jpgfenykep-0026.jpg

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 160
Tegnapi: 225
Heti: 924
Havi: 3 857
Össz.: 766 273

Látogatottság növelés
Oldal: Asztalközösségek és etetőlátogatási szokások
Városi madarak - © 2008 - 2018 - varosimadarak.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: piros farkú madár - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »