Városi madarak

Mert a madarak számítanak ránk!

Szupernormális kulcsinger

Először kicsit furcsán hangzik a cím: Szupernormális kulcsinger. Mi is az a szupernormális?  Ennek a szókapcsolatnak a következő a definíciója: Az átlagosnál erősebb választ kiváltó kulcsingert szupernormális ingernek nevezzük. Sokkal intenzívebben hat az egyedre az inger, de normálisnak mondható még a cselekedetei. Azaz, ha egy állatot valamilyen inger ér, akkor a válasz sokkal hevesebb a szokásosnál, de még normálisnak mondható.

Ilyen példa a csigaforgató meglehetősen furcsa szokása. Ez a madár olyan tojásokat részesít előnyben, amit még ő sem tud megkotlani. A sajátjainál nagyobb tojásokat is begörget a fészkébe.

csigaforgato1.jpgcsigaforgato2.jpgcsigaforgato3.jpg

Ehhez hasonlít a tojásgurgatási inger is. A tojásgurgatás öröklött mozgástípus, ami azt jelenti, hogy ha egy madár lát egy tojást fészken kívül, azt begörgeti a saját fészkébe, de ez a folyamat megszakíthatatlan. Ha valaki elveszi tőle a tojást a tojásgurgatási inger nem szakad meg, végbemegy, majd utána küld az agy további információkat. Először ezt az ingert 1939-ben Lorenz és Tinbergen végezték el. A videóban két fürjet is láthatunk, amelyek folyamatosan magukkal görgetik a tojásukat kapirgálás közben. Nem hagyják magára a tojást, valamint egy libát is, amely azt mutatja, hogy a tojásgurgatási inger nem szakad meg, azaz öröklött mozgástípus.

kulcs_csigaforgato.gifkulcs_tojas_szupernormalis.gifkulcs_tojasgorgetes.gif

A szupernormális ingerhez tartozik a páváknál a párválasztás. Az a hím páva szerez nagyobb eséllyel nőstény, amelynek nagyobbak a farktollaik. Kutatók mesterségesen megnövelték egy páva farktollait, amely sokkal nagyobb eséllyel talált magárnak párt, mint a többi páva.

pava1.jpgpava2.jpgpava3.jpgMindenki hallott már a kakukkról és tetteiről. De az kevesen tudják, hogy a kakukk viselkedése is szupernormális. Az nem lenne elég a kakukknak, hogy más fészkében költ és a tojásokat megeszi, vagy kirabolja, ráadásul a fiókai egyeduralomra is törnek (testvérek között is megy a rivalizálás, egymást is kitúrják a fészekből), azaz a saját és más fiókákat is kilöknek a fészekből. Ezáltal a szülők őt etetik és sokkal nagyobbra is nő, mint az új szülők. A videóban látható a kakukk fészekrablása és a fiókái kegyetlensége.

kkkk.jpgkakukk.jpg

Érdekesség még ezen ingerrel kapcsolatban, hogy a vörösbegy a begyfoltot támadja, a naposcsibe a mozgó tárnyakat követi és a tritonia, ami egy mélytengeri élőlény, pedig érintésre összehúzódik. Az menüpontból készült prezentáció ITT letölthető.

Az MME tavaszi számában szupernormális kacsákról szóló cikk is található, mely ITT olvasható. 

picture_90.jpgtrit.jpgnapos.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 225
Heti: 932
Havi: 3 865
Össz.: 766 281

Látogatottság növelés
Oldal: Szupernormális kulcsinger
Városi madarak - © 2008 - 2018 - varosimadarak.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: piros farkú madár - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »